joi, 6 septembrie 2007
Mica Mică-a lui Mămica :)
miercuri, 5 septembrie 2007
Despre cunoaşterea oamenilor
Am însă o mare problemă - nu pot să fac predicţii pentru oamenii pe care-i cunosc şi pe care într-un fel sau altul îi iubesc, îi îndrăgesc...Nu pot să-i cunosc cu adevărat. Între mine şi cunoaşterea lor intervine ceva. Eu cred că dacă găsesc în oamenii care îmi plac una sau mai multe calităţi admirate (cum ar fi inteligenţa, ambiţia, recunoştinţa, bunul simţ, bunătatea, gustul pentru frumos în orice formă ar fi - poezie, eseu,fotografie), ei nu trebuie să facă nimic - completează mintea mea, cu mincinoasă generozitate restul tabloului. Aşa se întâmplă că atunci când descopăr la cei pe care îi iubesc comportamente şi atitudini de care nu-i credeam în stare mă îngrozesc şi încep să mă tem de ei. Sau de mine - pentru că am văzut atât de eronat...Sunt câteva lucruri pe care le detest visceral: minciuna, prejudecăţile, limitarea perspectivei la propria persoană, îngustimea gândirii, răutatea gratuită, critica neconstructivă, lovirea cuiva care e la pământ sau care e mai slab ca tine. Trăiesc realmente simptome de boală atunci când le întâlnesc în oameni. Cele mai multe lucruri detestate le-am întâlnit la cei pe care i-am iubit iniţial. Nu înţeleg de ce atunci când o persoană nu îmi place de la început, dar reuşesc s-o plac pe parcurs schimbarea se produce progresiv, lent, treptat, pe când dacă o persoană îmi place şi apoi aflu ceva detestabil - această schimbare se produce brusc, ca un trăsnet, neaşteptat şi neprevăzut. Nu înţeleg cum mai pot oamenii să mă surprindă. Vorbesc despre cei care-mi plac. Ar trebui să pricep odată pentru totdeauna că nimeni nu e de încredere şi ar trebui să nu-mi mai placă nimeni, pentru că, oricum, mai devreme sau mai târziu, cineva mă va surprinde neplăcut. Ar trebui să inventez prezumţia de vinovăţie şi să pornesc de la premisa că oricine din cei apropiaţi, oricare din cei de lângă mine ar putea să îmi facă oricând un mare rău, ar putea să mă dezamăgească într-un mod grav şi neaşteptat. Cu siguranţă ar fi mai sănătos...
E incredibil cât de bătrână şi de obosită mă simt câteodată, cât de puţine ştiu, câte lucruri mai am de învăţat şi ce puţin timp să le învăţ...
Sunt dezorientată. Am mai fost aşa la prima mare minciună pe care mi-a zis-o cineva iubit, la aflarea unui comportament josnic din partea altcuiva pe care îl aşezasem pe un piedestal, la descoperirea unor faţete absolut necunoscute şi neaşteptate la cei din jurul meu...Poate ar trebui să nu-mi mai aleg ca repere oamenii, mereu instabili, incerţi, înşelători...Sau poate nu ar trebui să aştept nimic de la nimeni.
S-a întâmplat să pun mult suflet într-o acţiune care ar fi trebuit să aducă bucurie multor oameni, unii dintre ei apropiaţi sufletului meu. Nu am aşteptat să spună cineva "Mulţumesc". Nu mai sunt copil. Mă aşteptam însă să-i văd bucurându-se...Nu a fost aşa. Nici azi nu pot să îmi explic ce s-a întâmplat şi unde am greşit. Parcă aş fi trăit un capitol scris de Kafka...Acum nu mai contează. Nici măcar eu nu mă mai bucur. M-a costat prea mult suflet...Oamenii sunt diferiţi de felul în care eu îi văd. Mă tem de incapacitatea mea de a-i cunoaşte aşa cum sunt. E un defect de adaptare.
Aş lua o pauză ca un stop cadru într-un film absurd. M-aş închide într-o cameră să pictez globuri frumoase pentru pomul Crăciun. În perfecta lui rotunjime, un glob pentru pomul de Crăciun nu ascunde nici un pericol. Dacă nu se sparge...
luni, 27 august 2007
Mama
joi, 23 august 2007
Ana doarme...
sâmbătă, 21 iulie 2007
Lecţii despre cum se poate trăi viaţa
Oricum, schimbul de "sfaturi" dintre cei doi m-a pus pe gânduri. Care dintre sfaturi era mai important? Eu cred că amândouă. Doar că, în timp ce pe cel din partea mamei îl acceptăm ca firesc şi implicit, îndemnul copilului ne starneşte un zâmbet. Ce ştie el?
Şi totuşi...Câte am avea de învăţat de la adolescenţi...
Am putea învăţa să trăim ca şi cum n-ar mai exista ziua de mâine şi ar trebui să experimentăm toată viaţa AZI. Vă mai amintiţi de câte lucruri eram capabili într-o zi când eram ca ei? Şcoală, întâlniri cu prietenii, cu "gaşca", întâlnire cu iubitul/iubita, sport, dans sau discotecă până dimineaţa...O zi era o perioadă de timp destul de neclar definită - nu era sigur când începea, tot aşa cum era greu să îţi dai seama când se termina.
Am putea învăţa să credem că suntem omnipotenţi, că nu este nimic ce să nu ne stea în puteri. Când eşti adolescent crezi asta până la cea mai mică particulă a ceea ce eşti tu. Îţi vine o idee şi mintea creează deja scenarii, nu unul, ci zeci de scenarii de a o pune în practică. În timp, această abilitate se pierde sau se atrofiază...Poate pentru că încetăm să mai credem.
Am putea învăţa intensitatea trăirilor. Furia exprimată şi expusă, entuziasmul, exuberanţa, bucuria, pasiunea...Toate descătuşate de inhibiţii, de control. Se trăieşte plenar, în grade absolute.
Am putea învăţa să iubim. Adolescentul ştie că există o singură dragoste adevărată, o singură şansă de a iubi. Asta îl face să se investească deplin în actul iubirii. Pune toate cărţile pe masă, dă tot, se oferă întreg şi tot obiectului iubirii sale. Şi nu este nimic mai important decât timpul petrecut cu iubitul/iubita. Orice poate fi lăsat deoparte pentru a respecta dreptul de a trăi iubirea în toate formele ei. Câţi dintre noi, adulţii, ne mai îndurăm să lăsăm orice altceva pe planul doi pentru a petrece o oră de dragoste pasională, cu "scântei"?
Am putea învăţa să comunicăm în relaţie. Tinerii ştiu să stea ore întregi să vorbească despre orice şi despre nimic. Concluziile nu sunt de genul celor ce pot fi trecute într-o "minută" de şedinţă sau într-un raport. Nu au valoare generală, nu sunt importante,nu schimbă lumea. Sau poate că o schimbă, schimbă lumea lor. Şi, dacă ar fi să comparăm, cred că şi fără un raport care să fie redactat la sfârşit, discuţiile lor sunt mai importante. Ajunge să le priveşti feţele ca să îţi dai seama că aşa stau lucrurile.
Până la urmă, nici nu cred că ar trebui să învăţăm toate lucrurile astea. Trebuie doar să ni le reamintim. Am fost odată adolescenţi. Trebuie să fie ascunsă în noi reţeta.
Nu zic că ceea ce am devenit trebuie demolat. E bun şi echilibrul. Doar că o linie de plutire poate fi conştientizată doar dacă eşti deasupra sau dedesubtul ei. In viaţa noastră echilibrată şi foarte serioasă, avem din când în când nevoie de excese. O noapte pierdută imprudent şi necugetat într-o discotecă la mijlocul săptămânii poate resuscita energia adolescentină de care avem nevoie a doua zi ca să fim serioşi şi să ne jucăm rolul asumat, în mod profesionist.
luni, 2 iulie 2007
Lucruri de care (nu) avem nevoie - partea a II-a
Lucrurile de care (nu) avem nevoie - partea I
De 13 ani, o mână de oameni urmează acelaşi ritual: pornesc cu o grămadă de unelte - corturi, folii de plastic, sfori, cuţite, topoare, cuie, un joagăr :) (genial aparat pentru abdomene, by the way). Întâi merg "Cei Mari" - cu excepţia Antrenorului şi a Domnişoarei Profesoare (sora mea), ei au vârste cuprinse între 13 şi 19 ani. Sunt toţi cu viaţa bubuind prin vene, sunt nemuritori (nu cred că vor învăţa a muri vreodată) şi pe deplin inconştienţi. Această mână de oameni ridică pentru 3 săptămâni o altă lume, din nimic. În locuri pe care numai "Cei Mari" din anii trecuţi le ştiu, se găsesc piloni mari de lemn (busteni) din care se vor construi toate obiectele bazei de antrenament şi faimoasa "Bucătărie" - un fel de adăpost, mai sărac decât o colibă de cioban, dar suficient ca să permită gătirea unei mese calde, indiferent de vremea de afară. Tot ascunse sunt şi cărămizile vetrei focului - "de parca nu s-ar mai gasi altele dacă astea s-ar fura", ar putea zice cârcotaşii. Păi nici nu se mai găsesc altele la fel. Cărămizile de care vă spun ştiu sute de cântece rostite seara la un ceai, ştiu taine şoptite în timpul vreunei gărzi făcute pe timp de furtună şi ştiu prime săruturi şi prime iubiri împărtăşite seara, pe-ascuns, după ce a adormit domnul Antrenor care "nu era de acord" cu ele, deşi zâmbea ades pe sub mustaţa deasă de pe o faţă cu trăsături dure, atunci când se retrăgea în cort "să mai citească".
Ziua începe acolo când răsare soarele. Începe cu un Kata de respiraţie, făcut numai de centurile negre şi de Domnul Antrenor. Se face Kanku-Dai - asa se numeste lanţul de exerciţii de luptă cu un adversar imaginar. În limba română înseamnă Răsăritul Soarelui - frumos, nu?. Apoi se face un kata care se numeste Hangetsu (nu stiu ce înseamnă în limba română), dar e un exerciţiu care creşte capacitatea respiratorie şi solicită inima foarte mult. După ce se încheie cele 2 kata-uri şi se face salutul, tot Cei Mari se duc, iau sticle goale şi pornesc în alergare - alergare în pantă, prin bălţi, printre bolovani, la vale - 3 km - până La Poduri, un cătun, cu nişte mătuşi şi bunici bune la suflet care, în schimbul unui kg de roşii, le dau Celor Mari lapte proaspăt muls de la vitele pe care le au. În primul an când am urcat acolo erau 11 mătuşi, anul trecut mai erau 3...E greu la munte şi oamenii au îmbătrânit şi nu mai pot străbate drumul lung din satul Băişoara până sus, în capul muntelui, bătrân şi el. Odată laptele colectat, începe drumul înapoi, tot 3 km, dar făcut în marş de data asta, ca să nu se strice laptele de la atâta zdruncinare.
Când ajung în tabără se dă deşteptarea, atunci când Antrenorul tună (nu mi-a fost dat să aud glas mai puternic ca al Antrenorului) "Aliniereaaaa!". Ies copiii din corturi buimaci de somn unii, alţii sar de prin pădure de pe unde i-au trimis primele impulsuri fiziologice ale zilei:).
...
S-a trezit Ana. Dar voi continua povestea, poate, la noapte :).
luni, 25 iunie 2007
Acum soţie, mamă, psiholog - atunci toate cele de azi, dar proiectate în viitor.
Mă face fotografia asta să mă întreb ades, dacă eu am o problemă de percepţie sau dacă ceilalţi ochi şi oglinzile răutăcioase mint...
Am un soţ care mă iubeşte. Mi-a fost alături, i-am fost alături. A fost o dragoste care a trecut multe probe de foc şi care are încă parte de teste şi de încercări.
Am o fetiţă, draga mea Ana, care este viaţa mea. Ea este dascălul meu despre viaţă. Mă învaţă cum să mă bucur de lucrurile simple, cum să râd cu uşurinţă, chiar dacă am plâns înainte, cum să mă joc, cum să cunosc lumea cu paşi mărunţi şi curioşi, cum să explorez fără a avea conştiinţa vreunui risc, cum să transform timpul scurt în timp îndelungat. De la ea ştiu că pot să mă murdăresc şi să am hainele răsucite pe mine, dar să fiu fericită şi să nu-mi pese dacă ceilalţi râd. De la ea ştiu că nu avem nevoie de cuvinte pentru a ne arăta dragostea: ma-ma-ma, da-da-da, la-la-la, na-na-na fac cât un poem de iubire, dacă sunt însoţite de privirea potrivită. De la ea ştiu că oamenii pot să fie la fel de frumoşi, dacă nu le judeci istoria - că poţi să te bucuri pur şi simplu de vederea fiecăruia.
Ana m-a învăţat că a privi un copil care doarme îţi poate oferi aceeaşi pace caldă şi moale, pe care ai câştiga-o dacă ai dormi chiar tu.
Ea mă învaţă că suntem vulnerabili şi neajutoraţi multă vreme după ce ne ţinem pe picioare şi mâncăm singuri. Ea mă învaţă că important nu e că ai căzut, ci important e să iubeşti braţele care te ajută să te ridici, că e important să ştii unde vrei să mergi şi că nu e nici o ruşine să întinzi mâna pentru ajutor, atâta vreme cât ştii să fii recunoscător. Ea mă învaţă că e important să poţi să oferi sprijin şi siguranţă celui iubit, că a "răspunde de cineva" implică multe obligaţii, multe sacrificii, puţine drepturi şi mari satisfacţii.
...sunt multe lucruri pe care le voi mai învăţa de la Ana. Să zâmbesc şi să râd din nou - e prima mea temă de casă.